Слънцезащита

Как да предпазим кожата си от нежелана пигментация?

Влияние на слънцето

Кожата съдържа пигмент, наречен меланин. Неговата роля е да защитава тялото ни от вредното лъчение на UV лъчите. Това е причината да имаме тен и когато се излагаме на слънце кожата ни да става все по-тъмна. Меланинът се произвежда от клетки, наречени меланоцити.

Понякога, в следствие на прекомерно излагане на слънце, някои меланоцити започват да синтезират прекомерно количество меланин като защитна реакция.

Излишният меланин не може да бъде разпределен равномерно по кожата и се натрупва в определени точки, които ние познаваме като пигментни петна в следствие на не добрата ни защита. Други причина за появата на пигменти петна са също бременност,  хормонални промени, възраст и някои медикаменти.

 

Ултравиолетови лъчи

UVA
Състаряващи лъчи

Дълги лъчи, които проникват дълбоко под повърхността на кожата. Допринасят за дългосрочните вреди на клетките, включително състаряване и рак на кожата. Те преминават през стъкло. За това е изключително важно да се предпазвате дори, когато шофирате или работите в слънчеви помещения.

 

UVB
Изгарящи лъчи

Тези лъчи предизвикват изгаряне и по този начин предупреждават тялото, че е било изложено на слънце прекалено дълго време. Те са най-силни между 10 и 16ч. Тази радиация не може да премине през стъкло и не прониква толкова дълбоко в кожата, но е достатъчна да предизвика появата на свободни радикали.

Какъв SPF е подходящ за мен?

SPF е мярка на това, колко ефикасно слънцезащитният продукт предпазва кожата ви от ултравиолетовите UVB лъчи.

Числото след SPF не означава процентна защита от UVB лъчите, както повечето хора погрешно смятат. Ако предположим, че имаме един лъч, който се състои от 100 фотона (светлинни частици), то:

Без слънцезащита в кожата навлизат 100 фотона;

SPF 15 (93% защита) – в кожата навлизат 7 фотона;

SPF 30 (97% защита) – в кожата навлизат 3 фотона.

Ако сте със светла кожа, коса и очи, изгаряте лесно, то е препоръчително да се използва висок слънцезащитен филтър (SPF 50+). Хората с тъмна кожа вече имат естествена защита и за тях е достатъчно да използват продукт с филтър 30.

По-важното е, обаче, колко често се нанася продуктът, който сте избрали. Изчислено е, че за максимална защита е необходимо той да се нанася на всеки 2 часа като се започне с 30 минути преди излагане на слънце.

Препоръчително е да се използва широкоспектърен продукт, който има защита както от UVB, така и от UVA лъчите. Обикновено защитата от UVA лъчите е специално упомената на етикета и не всички продукти съдържат такава защита. Добре е съотношението да е поне UVA:UVB 1:3.

 

видове слънцезащитни филтри

1. Химични

Химичните слънцезащитни филтри предпазват кожата ни от вредните ултравиолетови лъчи чрез химична реакция, която се получава между филтъра и слънчевите лъчи. Филтърът се абсорбира от кожата, в следствие на което се отделя топлина.

2. Физични

Физичните филтри отразяват ултравиолетовите лъчи и по този начин не им позволяват да навлязат в кожата. При този вид слънцезащита, филтъра не се абсорбира от кожата.

Крем или флуид?

На пазара вече има продукти, които са специално разработени за различните типове кожа.

За мазна и акнеична кожа се препоръчва да се използва продукт с по-лека формула и не мазна текстура – например флуид.

За тънка и суха кожа може да се използва кремообразна формула с по-наситена текстура.

Ако кожата вече е пигментирана, широкоспектърният продукт за защита между UVA и UVB лъчите е задължителен. В този случай може да се използва и комбинирана грижа, която включва освен слънцезащита, но има и избелващо действие. 

Някои от по-разпространените слунцезащитни филтри са:

·      Mexoryl (SX или XL)
·     
Титаниев диоксид
·      Цинков оксид
·     
Avobenzone (Parsol 1789)
·     
Octocrylene
·     
Tinosorb M S (bisoctrizole и demotrizinol)

Тези вещества са безопасни и медицински тествани, макар и някои от тях да нямат специфична защита срещу UVA лъчите.

Добрата слънцезащита на кожата е комбинация от няколко фактора:

 

* Кожата да бъде добре хидратирана

* Използване на подходящи за състоянието и цвета на кожата слънцезащитни продукти – целогодишно.

* Да се избягва директно излагане на слънце в периода от 10 до 16ч., когато облъчването е най-силно.

* Редовно почистване и ексфолиране като се внимава с киселините и едрите абразиви.

* Да се избягва употребата на фоточувствителни лекарства и козметика, акогато това е неизбежно – да се спазват максимално ограниченията за излагане на слънце.

* Да се приема достатъчно количество вода за деня.

Ако статията ви беше полезна и бихте искали да получавате новости и специални оферти, абонирайте се чрез формата:

Lashesroom lashlift & brows

Иновативни услуги за жени, насочени изцяло към подчертаване на тяхната естествена визия.
гр. Бургас, ул. Сан Стефано 46; тел.: 0896 166101

Подобни статии

Вашият коментар