копринени пашкули

Копринени пашкули – с какво са полезни и как да ги използваме удома?

Копринени пашкули? Вероятно много от вас, също като мен, са изненадани, че този съвсем естествен продукт може да намери приложение в грижата за нашата кожа.

Коприната е влакното, което копринените буби тъкат, за да приготвят своите пашкули. Или така наречената „копринена буба“. а самите пашкулите, пък, служат за да обвиват ларвите на черничевите копринени пеперуди.

В днешно време копринените пашкули имат страхотно приложение в грижата за кожата по напълно естетсвен начин – без да се налага използването на козметика.

Естествена коприна

Естествената коприна се получава от пашкула, който обвива ларвата на черничевата копринена пеперуда. Копринената гъсеница създава пашкула с въртеливи движения. Една копринена нишка може да достигне дължина няколко хиляди метра.

Готовите пашкули се сваряват, след което става възможно да бъдат размотани нишките. Получената копринена прежда се използва за тъкане на платове, бродерия и украса и тъй като влакното е много здраво, копринената материя има дълъг живот. 

Мекото сияние на копринения плат се дължи на формата на нишката – триъгълна призма, която отразява светлината под различен ъгъл.

Копринени пашкули и приложението им в грижата за кожата

Някои специалисти казват, че копринените пашкули са най-ценният продукт на бубарството. Оказва се, че пашкулът е цяла загадка. Той съдържа два основни протеина – фибрион и серицин. Доказано е, че аминокиселините, които влизат в състава на копринената нишка, могат да подобрят състоянието на кожата и косата и да ги защитят от стареене.

  •  фиброинът – това е неразтворим проитеин, който изгражда копринената нишка. Той задържа влагата в кожата и стимулира производството на колаген.
  • серицинът – е водно разтворим, лепкав протеин, който служи за слепване на фиброидните нишки на пашкулите.  Той се състои от 18 вида аминокиселинни остатъци, от които – серин, глицин, аспарагинова киселина. 

В допълнение, към активния фактор серицин, който е подобен на естествения фактор за регулиране на влагата в роговия слой на човешката кожа, той може да поддържа подходящото количество влага на кожата, за да я направи гладка, мека и еластична. Серицинът и неговия хидролизат също са естествен антиоксидант. Способността да инхибира пероксидацията на мазнини е сравнима с витамин С. Също така има ефект на инхибиране на тирозиназната активност. Дори и да се нагряват и варят, гореспоменатите два вида действия остават непроменени. Следователно този вид естествен инхибитор на антиоксидантната и тирозиновата активност е безопасен, ефективен, стабилен и евтин и има широки перспективи за приложение в областта на медицината, козметиката и хранителните добавки.

Копринени пашкули - начин на употреба удома

Копринените пашкули са чудесен продукт за напълно естествено ексфолиране на кожата на лицето удома без да налагат употреба на козметичен продукт. 

Пашкулите се накисват в топла вода за около 10 минути. След това се слагат на пръстите и се прави своеобразен нежен ексфолиращ масаж на предварително почистено лице. Водата, в която са били накиснати пашкулите, може да се използва за тонизиране на лицето след ексфолиацията и да се продължи с дневната/вечерната рутина.

Подходящо е да се сложи маска. След отстраняване на мъртвите клетки от епидермиса, активните съставки ще проникнат по-лесно и ефектът ще бъде още по-впечатляващ.

Копринените пашкули могат да се използват няколкократно. След употреба се измиват и се оставят да изсъхнат на стайна температура. 

Беше ли ти полезно?
Регистрирай се от тук, ако искаш да получаваш подобни статии

Lashesroom lashlift & brows

Преоткрий себе си и се наслади на удобната красота!
Иновативни услуги за жени, насочени изцяло към подчертаване на тяхната естествена визия.
гр. Бургас, ул. Сан Стефано 46 / тел.: 0896 166101

Подобни статии

Вашият коментар