Как да почистваме ефективно лицето си удома

Почистване на лицето - Как да го правим ефективно?

Защо е важно да почистваме кожата си от грим и замърсявания?

Отговор на този въпрос ще получите в следващите редове, защото всички знаем, че красивата кожа е здравата кожа. А това неминуемо означава чистота.

Ежедневно по кожата, миглите и веждите ни се натрупва прах и мръсотия от околната среда. Освен това, кожата ни изпълнява неуморно функциите си, в следствие на което, отделя себум. Всичко това, в комбинация с бяла, декоративна и слънцезащитна козметика, действа пагубно на кожата ни, ако не се почиства добре поне два пъти на ден – вечер (основно) и сутрин, за да се премахне отделения през вечерта себум.

Една от основните стъпки в грижата за кожата е грижата в козметичната кабина – редовно почистване, терапии и други процедури – мануални и апаратни. Те, обаче, ще имат краткотраен ефект, ако липсва грижата удома.

И тук идва ред на нашето основно задължение вечер – перфектно почистване на лицето и очите.

Нека се запознаем от близо с най-доброто, което можем да дадем на своята кожа, а именно – двустепенното почистване. Нарича се така, заради двата различни почистващи продукта, които се използват. Единият е на маслена основа, а другият – измивен.

Може би, ще ви се стори странно как едно масло може да почисти кожата? Да, маслата имат почистващо действие. Те отстраняват и най-упоритите замърсявания от кожата ни. Не случайно продуктите за отстраняване на водоустойчив грим са двуфазни, т.е. със съдържание на масло.

Растителните базови масла допринасят за  защитата и хидратацията на кожата и така я балансират. Освен това, когато се използват преди измивния продукт, предотвратяват възможността от пресушаване на кожата. Те спомагат кожата да остане мека и еластична.

На принципа „масло разтваря масло“ работи тази техника на почистване. Отделеният от кожата себум може да не се измие само с вода, но маслото със сигурност ще го разтвори и след това отмиването ще е лесно.

Добре е да се съобразите с типа на вашата кожа и да използвате най-подходящото масло за целта. Малко по-надолу ще откриете някои от тях. А ако не ви се рискува да ползвате натурални масла, то на пазара има избор на продукти, създадени точно с тази цел. 

Суха
кожа

Мазна
кожа

Чувствителна кожа

3-те Основни стъпки за почистване на лицето удома

1. Почистване с продукт на маслена основа

Вземете малко количество и разнесете хубаво по цялото лице, включително и миглите. Използвайте нежни кръгообразни движения. Масажирайте в продължение на 1-2 минути.

2. Парна баня

Намокрете памучна кърпа с гореща вода и покрийте лицето за около 10 минути. По този начин ще направите сауна ефект на кожата. Порите ще се отворят, а маслото ще извлече всички нечистотии от тях.
Ако нямате време за тази стъпка, спокойно можете да преминете директно на следващата.

грижа за мазна кожа

3. Почистване с измивен продукт

Преминете към измиване на лицето. За целта може да използвате гел, пяна или сапун, според вашите предпочитания и тип кожа. Имайте предвид, че сапуните и пяната за лице имат често изсушаващо действие и след употребата им се усеща чувство на опъване.

Тонизиране

След старателното почистване на лицето идва ред на една много важна част от ежедневния ритуал – ТОНИЗИРАНЕ на кожата. Вероятно много от вас я пропускат поради незнание, но тя е от ключово значение за запазване на баланса на кожата ни.

В нормално състояние кожата ни има леко киселинен характер – с pH около 4,7 единици. Това я защитава от бактерии, пресушаване и други вредни последици. Почистващите продукти – каквито и да са те, разрушават водно-липидната бариера на епидермиса поради алкалния си характер. Това е и причината, поради която се налага да възвърнем баланса на кожата след почистване. За целта се използва тоник като това може да бъде флорална вода (лавандулова, розова) или дори билкова отвара, приготвена удома (лайка, коприва, магданоз…). 

Освен, че ще възвърне баланса на кожата, тоникът ще отмие всички вредни съставки, които се съдържат в чешмяната вода и които допълнително допринасят за изсушаване на кожата ни.

След тези лесни стъпки можете да преминете към нанасяне на обичайната вечерна грижа за лице. По този начин ще си осигурите максимална ефективност и гаранция, че по-голяма част от активните съставки ще преминат в кожата ви.

Ако статията ви беше полезна и бихте искали да получавате новости и специални оферти, абонирайте се чрез формата:

Lashesroom lashlift & brows

Иновативни услуги за жени, насочени изцяло към подчертаване на тяхната естествена визия.
гр. Бургас, ул. Сан Стефано 46; тел.: 0896 166101

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар