грижа за мазна кожа

Грижа за мазна и комбинирана кожа

грижа за мазна кожа

Грижа за мазна и комбинирана кожа

Грижата за кожата в никакъв случай не е еднократен акт. Изисква се постоянство и последователност, особено, ако е проблемна. Ето и кои са признаците, които обуславят този вид кожа:

 

  • лъскав и мазен външен вид
  • големи и видими пори, особено в Т-зоната
  • запушени пори и черни точки
  • пъпки с гноен връх

Състоянието на омазнена кожа се дължи на по-голямото производство на естествените мазнини- себум от мастните жлези. Освен генетична предразположеност, голямо влияние оказват и хормоналните промени, които увеличават производството на мъжки хормони – андрогени, особено в периода на пубертета.

Освен вътрешните фактори, влияние оказват и външни фактори – използваната козметика, климатични промени и др.

Кожата при подрастващите обикновено се обуславя с прекомерно отделяне на себум, образуване на пъпки и комедони.

 

Това е и периодът, който дава началото на по-прецизни грижи за кожата. От ключово значение е създаване на правилна рутина в ежедневната грижа за кожата. Подходът трябва да е деликатен към кожата – използване на нежна козметика, насочена към хидратиране; почистване на лицето удома и в козметична кабина; подходяща храна; достатъчно сън и подходяща козметика. Всички тези елементи имат допълващо се действие и работят в синергия.

В следствие на неуморната работа на мастните жлези, порите периодично се пълнят със себум. Това е предпоставка за тяхното запушване, а от там тръгват и редица проблеми. Ето защо е важно да помагаме на кожата си да се освободи от замърсяванията.

 

3-те Основни момента за поддържане на мазна кожа в добър вид са:

почистване на лице

1. Почистване

Вечерното почистване на лицето удома трябва да се превърне в задължителна стъпка, без значение дали се позлва грим или не. За целта е добре да се използват нежни измивни продукти, които да не предизвикват пресушаване на кожата, а по-скоро хидратация.

2. Ексфолиране

Използването на ензимен или лек абразивен пилинг удома веднъж седмично значително подобрява състоянието на кожата. Ексфолирането спомага за премахване на най-горния мъртъв слой клетки и отпушване на порите.

грижа за мазна кожа

3. Хидратиране

От овлажняване и хидратиране има нужда всеки тип кожа. Често се допуска грешката при мазна кожа да се използват силно пресушаващи продукти с високо съдържание на алкохол. В този случай се постига обратен ефект и омазняването се засилва, за да може кожата да се защити. Удачно е да се използват серуми, есенции и гелове/кремове, които са с лека текстура.

Важно е козметиката, която използваме, да бъде деликатна, насочена към хидратация. Агресивните изсушаващи продукти биха влошили състоянието на кожата, вместо да помогнат. Удачно е да се използват серуми, есенции, гелове/кремове с лека текстура. 

Храненето е също част от цялостния подход в грижата за кожата и то оказва голямо значение върху състоянието на кожата. В периода на пубертет, както и при мазна и проблемна кожа, е важно да се избягват някои храни. Избягването им не означава напълно да се спрат, а да се приемат в по-малки количества и по-рядко. Това са млечните продукти – прясно мляко, сирена, масло; сладки и тестени изделия – бяла захар, бяло брашно, мая, млячен шоколад; газирани и енергийни напитки, кофеин; пържени храни и мазни меса.

Особено подходяща храна за поддържане на добро състояние на кожата е прясната, немазна такава – сезонни зеленчуци и плодове, птиче месо, риба и морска храна, кисело мляко с масленост 2-3,6%, зърнени храни, бобови култури. 

Оптималното ежедневно количество вода оказва благоприятно влияние върху храносмилането и хидратирането на организма. Освен водата, домашните чайове са подходящ помощник и действат антиоксидантно.

Препоръчано за вас

хидратиращ лосион

Cliniccare liquid Pure 100ml

Лосион за хидратация и успкояване с антибактериално действие

овлажняващ серум

Cliniccare serum Pure 50ml

Овлажняващ серум за мазна и склонна към акне и възпаления кожа.

Ако статията ви беше полезна и бихте искали да получавате новости и специални оферти, абонирайте се чрез формата:

Подобни статии

Вашият коментар